Megszületett a Farm első bora

A borom első fejtés után, Nero, Eszter és Othello szőlőkből készült, szépnek és jónak ígérkezik. Hamvas Béla javaslatára hallgatva, a...

Elkészült a Farm első fügepálinkája

Elkészült a Somfarm történetében az első fügepálinka. Három fügefa (kettő fajta) van a kertben, ebből kettő a ház árnyékában és...

Lezajlott a dió- és mandulaszüret

A múlt héten leszüreteltük a mandulát és a diót. 6 mandulafa és 5 diófa van, 8-9 évesek. Mindkettő tavasszal jól...

Készül az ízletes kökénylekvár

A Somfarm másik fontos gyümölcse a kökény, amelyet Újfehértón Kárpát-medencei klónokból szelektáltak. Már régen voltak ismereteim a nemesített, Miroblán szilvába...

Íme az idei első fügetermés!

Beértek az első fügéink Iszkán, a Somfarmon. Ez az egyetlen gyümölcsfaj , amelyik jól kötött az idei tavaszon. Az első...

Beérett a kamcsatkai mézbogyó

Beérett a kamcsatkai mézbogyó (szibériai áfonya) idei termése. Néhány éve honosították meg Magyarországon. Számtalan pozitív egészségügyi hatása van, a szupergyümölcs...

Kökénykocsonya almával

Kökénykocsonya almával

Hozzávalók: 2 kg kökény, 2 kg alma, 2 kg cukor és víz. A kimagozott kökényt és hámozatlan, gerezdbe vágott almát...

Húsos som köményes lében

Húsos som köményes lében

Hozzávalók: közepesen érett húsos som, kristálycukor, konyhasó, 20%-os ecet, konyhasó és víz. A húsos som gyümölcsöt válogassuk szét, a gyümölcsszárat...

Pikáns kökény cukorral

Pikáns kökény cukorral

Hozzávalók: 1,5 kg kökény, 30 dkg cukor, fél liter almaecet, 2 dl víz, 25 dkg méz, 1 fahéj, 5 szegfűszeg.  ...

Kökénybor

Kökénybor

Hozzávalók: egy liter kökénylé, 3-4 dl méz, cukor és egy liter víz. Töppedt kökényből készült kökényléhez hozzáadjuk a mézet és...