A sompálinkán kívül is van élet
A somnövény részei mint gyógynövények. A részletek orvosi, gyógyszerésztudományi, kertészet- és élelmiszertudományi nemzetközi cikkek feldolgozásán alapulnak.
A somot már a kőkorszakban is fogyasztotta az ősember, az ókorban (görögök, rómaiak, stb.) gyógynövényként használták a köhögés, a megfázás és az emésztési problémák kezelésére. A középkorban az európai és ázsiai kolostorokban, így a magyarokban is (a pannonhalmi bencés illetve a bakonybéli bencés kolostorokban) a 11 gyógynövény egyike volt, amelyet a kolostori gyógyászatban felhasználtak. A népi és klinikai gyógyászatban világ számos részén Ázsiában, Balkánon, Európában és USA-ban egyaránt használják több mint 40 betegség gyógyítására.
A felhasznált somnövény alkotórészek: a gyümölcs (több mint 40 bioaktív), a levél (több mint 27 bioaktív hatóanyag), a virág és a somfa-háncs. A két legelterjedtebb fajtacsoportja a Cornus officionalis (japán orvosi som) és a Cornus mas (európai húsos som), illetve az utóbbi időben ezek hibridjei. A két fajtacsoport nagyon hasonló, de eltérő mértékű hatóanyag-tartalommal rendelkeznek.
A kutatások szerint a somnövény a következő 10 hatóanyag-tartalommal rendelkezik: Karotinoidok (színező), zsírsavak, flavonoidok, iridoidok, monoterpentinak, szerves savak, fenolsavak, procianidok, triterpenoidok és vitaminok (A-, B-, C- és E-vitaminok). A gyümölcsök közül a som C-vitamintartalma meghaladja a kiwi és a citrus gyümölcsökét, amely erős antioxidáns hatással rendelkezik, védi a sejteket a szabad gyököktől (ráksejtek képződése), továbbá erősíti az immunrendszert, és a vas felszívódását. Az A-vitamin kedvező a látásra és az immunrendszerre, a B-vitaminok az anyagcsere illetve az idegrendszer működésében játszanak szerepet, az E-vitamin védi a sejteket az oxidációtól. A somban található antioxidánsok gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak (ízületi és reumás, menstruációs görcsök). Akadályozzák a rákos sejtek kialakulását és szaporodását, lassítják s szénhidrátok felszívódását , így a vércukorszint és káros koleszterint csökkentőek.
A somnövény részei gazdagok ásványi anyagokban, makroelemekben (kálium, kalcium, foszfor, magnézium, nátrium) és mikroelemekben (vas, cink, réz, mangán, nikkel, króm és kobalt biológiailag felvehető formában).
A somgyümölcs magas cukortartalma 8-15 %, illetve az emészthető rosttartalma 11-16 %, amely segíti az emésztést illetve akadályozza az emésztőrendszeri rákok kialakulását.
A somtermékek (gyümölcs, levél, virág, háncs) hatásával kapcsolatban számos toxikológiai vizsgálatot végeztek, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy káros hatásokkal nem rendelkezik, sőt mellékhatások sem voltak kimutathatóak (lásd a gyógyszerek mellékhatás listáját). Az eddigi kutatásokat zömében állatokon végezték, de készültek klinikai (emberi) kutatások is, főleg két területen: a rákmegelőzésben, illetve az inzulin-rezisztencia kezelésében. Mindkét esetben egyértelmű pozitív hatást mértek.
A som számos kedvező egészségügyi hatása ellenére a világon és Magyarországon kevés helyen foglalkoznak a „szupergyümölcs” jelölt termék tudományos kutatásával. Néprajzi, főleg a népi gyógyászatban való felhasználását (főleg Erdélyben) a Pécsi Tudományegyetem Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékén, és hasonló nevű doktori iskolában kutatják. A modern klinikai gyógyítás lehetőségeivel szintén ezen egyetemen, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakológiai Intézetében folynak hasonló kísérletek. Az élelmiszertechnológiai és kertészettudományi kutatásokkal a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészeti Intézetében, illetve hasonló nevű doktori iskolájában folynak ígéretes kutatások (a funkcionális élelmiszerek témájában).