A som, a kökény és a kamcsatkai mézbogyó termékleírása

Az emberi táplálkozásban nagy szerepet játszanak az élelmiszerekben lévő biológiailag aktív vegyületek, köztük az antioxidánsok, melyek inkább a betegségek megelőzésében játszanak szerepet, semmint azok kezelésében.

Az antioxidánsok találhatóak az állati és növényi termékekben egyaránt. A növényi termékeken belül a gyümölcsfélék szerepe kiemelkedő, amelyekben az alapvető vitaminok mellett található, ún. fitokemikáliák száma meghaladja a nyolcezret. Az antioxidánsok bevitele szempontjából fontos azok koncentrációja illetve száma és kombinációja. Az elegendő antioxidáns fogyasztása úgy biztosítható, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyekben nagyszámú és nagy koncentráltságú antioxidáns található. Azokat a gyümölcsöket, amelyek megfelelnek az előző két kritériumnak, szupergyümölcsöknek nevezik. Ebbe a csoportba tartoznak: noni, mangosztán, parapálma, guava, gránátalma illetve a bogyós gyümölcsök egy része (áfonya, fekete ribizke, fekete szeder, bodza, stb.). Az utóbbi időszak kutatásai alapján szupergyümölcs-jelöltek közé sorolhatóak a húsos som, a kökény és a mézbogyó is. A következőkben ezek jellemzőiről olvashat.