A somfarm létrejötte, az ültetvény összetétele és jellemzői

Pár évvel ezelőtt, hogy elkezdtem felújítani a szülői házat, a telket is kitisztíttattam és a zömét betelepíttettem szőlővel és gyümölcsössel. Követtem Hamvas Béla (1897-1968) író, filozófus, esztéta tanácsát, amely arról szólt, hogy a nyugdíjas napokra szőlőt, illetve gyümölcsöt kell telepíteni. Hamvas a II. világháborút követően levéltárosként dolgozott az Országos Levéltárban, 1948-ban Lukács György indítványára, B-listára került, ami miatt elbocsájtották. Lukács György filozófus volt az ítélő bíró, a mai liberálisok kommunista szellemi atyja, aki a kulturális élet atyaistene volt a Rákosi korban. Hamvas Béla 1948-51 között kertészkedett Leányfalun, majd 1951-1964 között az Erőmű Beruházási Vállalatnál, raktárosként dolgozott. 1951-54 között az Inotai November 7-e Erőmű építkezésénél, ahol én is, 1967-1968 között, segédmunkásként dolgoztam. 1964-1968 között nyugdíjasként gyümölcsöt művelt, Szentendrén.

Az ültetvény

Telepítettem gyümölcsöt és szőlőt. A telepített gyümölcsök közül som és a kökény a meghatározó (2012), azon kívül egyéb gyümölcsfajok a következők:

 • Somból három fajta került telepítésre: két piros somfajta (135 fa), illetve egy sárga somfajta (10 fa, 2015-ben). A somfajták a következők. Jolico, bordó színű, osztrák fajta (szeptemberi érési idő) és piros nagy szemű és a Kazalak, bolgárfajta (augusztusi érési idő), a sárgasomnak nincs fajta megnevezése. A csemetéket Ondrusik Rudolftól rendeltem 2011-ben, akinek Balaton déli partján van a csemetekertje. Nagyon rendes volt és korrekt is, a csemeték ára 6-700 forint volt (2012), nem volt drága.
 • 2016 őszén telepítettem a kökényt 20 darabot, mert annyi hely maradt csak, amelyet Szőke Ferenc magánnemesítő Újfehértón nemesített. A debreceni Hunyadi Kertészetben forgalmaztak először, onnan hoztam a szilvába oltott csemetéket. Két fajta volt, fele- fele arányban ültettem: Zempléni K4-es illetve K5-ös fajtákat. A csemeték ára 1500-1700 forint volt darabonként.
 • Ültettem diófákat is 2013-ban, öt darabot, mindegyik Alsószentiváni 117 fajta volt, sajnos az első év telén kettő kifagyott közülük. A csemeték ára 1600 forint volt darabonként.
 • 2013 őszén ültettem mandulafákat is 12 darabot, két fajtát: a Budatétényi 70-es, Tétényi bőtermő fajtákat.  Sajnos az első télen 4 darab kipusztult, nem eredt meg. A csemetéket Gödöllőn vettem, nagyjából 1500 forintos darabáron.
 • Vettem két kajszibarackot is Gödöllőn. Fajták: Ceglédi Piroska és Ceglédi Óriás.
 • Vettem három körtefajtát: egy árpával érő körtét, meg két porzó fajtát: Árpával érő és Vilmos fajtákat.
 • Van még egy cseresznye és egy meggyfa, a telken kelt ki egy világos vékony héjú cseresznyefa is, de fajtáját nem ismerem. Cseresznyefajta: Carmen, meggyfajta: Csengődi fajta.
 • Van két birsfa és két naspolyafa is, mindegyikből egy-egy 2019-re kipusztult. Ezeket 2015-ben Tekeres-pusztai Csemetekertben vettem. Fajták a következők: Birsfajta: Mezőtúri birs, Naspolya: Holland Óriás, Szentesi Rózsa.
 • Van még két homoktövis bokor is (egy 2019-ben kipusztult), egyik a termő, a másik a porzó fajta. ezeket Gödöllőn vettem. Állítólag nem ön-beporzó fajta, viszont a hímivarú fa kipusztulása után is terem a másik fa.
 • Van még nyolc kék mézbogyó bokor is. Ezeket is Gödöllőn vettem, kb 2000 Ft-os áron.
 • Volt egy szelíd gesztenyefa is, ami jól porzódhatott volna a Józsi bácsi fájával, ami 50 méterre van tőle. Sajnos a gesztenyefa 2017-re kiszáradt.
 • Van két mogyorófa is, amelynek töve szarvasgombával van beoltva, remélem teremni is fog rajta, 2020-ig egy szem szarvasgombát sem termett. Ezeket, úgymint a Cecén lévő három fát is Gogán Andreától kaptam, akivel együtt dolgoztam a szarvasgombás kutatásban.
 • Van még egy szederfa is, fajtája ismeretlen, amely fekete szedret termett, már az első évben is. Ez a fa emlékeztet a 19-20 századi selyemhernyó-programra, amelyben a szederfa levele volt a takarmány.
 • Van három fügebokor, egyiket a szomszédasszonytól, Hibácska Ilonától kaptuk, másik kettőt Kiss Margittól, feleségem osztálytársától hoztuk, Piliscsabáról.
 • 2022 év őszén a kipusztult somfák helyére gyümölcscsemetéket ültettem: hat darab szilvacsemetét ( Besztercei, Stenley, Debreceni muskotály, 2-3000 Ft/csemete), egy Mezőtúri birs, illetve kettő datolyaszilva (kaki/Diospyros, 29.500Ft/csemete)  facsemetét  ültettem.
 • Szintén 2022. őszén a felszabaduló helyekre új rezisztens szőlőoltványokat ültettem fehérborszőlő (Pölöskei muskotály) illetve kék csemegeszőlő fajtákat (Earli Cambell, Kyoho, Moldova, Turán), amelyeket az abasári Aba-Vitis KFt-től vettem kedvező áron (kb.1000-1500 Ft/db). Az oltványok mind megeredtek 2023-ban kifakadtak.
 • Vannak még rózsabokrok és tövek, orgonabokrok, díszcserjék (szömörcék) és ciprusfák (arizonai hamisciprus/Cupressus Arizonica Fastigiata).
 • Szőlőtövek száma 21, telepítés éve 2014. A szőlőfajták a következők: Nero, Eszter és egy tőke Othello. Néhány tő szőlőt tervezek telepíteni, olyan klasszikus fajtákat, amelyek a hegyközségben voltak jellemzőek, a filoxéra vész előtti időszakban.

Ezekből gyümölcsökből szeretnék majd termékeket előállítani lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, aszalványokat, egyéb termékeket. Továbbá borokat, likőröket, illetve pálinkát és ecetféléket is.

Termékek

A tervezett som- és kökénytermékek a következők:

 • Som: nyers sombogyó (piros és sárga), tavasszal gyűjtött somvirág tea, hűtött és fagyasztott som, aszalt és kandírozott som, zölden savanyított som, somgyümölcslé, somlekvár és dzsem (főzött és főzés nélkül, cukorral vagy mézzel, édesítőszerrel), sombor és likőr, somecet, sompálinka.
 • Kökény: nyers kökénybogyó, hűtött és fagyasztott kökény, kökény-aszalvány, kandírozott kökény, kökény-gyümölcslé, kökénylekvár és jam, kökénybor és likőr, kökényecet, kökénypálinka.