Újdonság: som-almalé termék

Szeptember 21-én elkészült az első som-almalé termékünk. Az idei évben nagyon nehéz volt jó minőségű léalmát venni, főleg Dunántúlon, mert a tavaszi fagyok nagyon megtizedelték az almaültetvényeket. Több helyen próbálkoztam beszerezni, de sikertelenül. Végül Agárdon a hűtőháztól tudtam venni két alkalommal kb. 150-170 kilogrammot. A léalma vegyes volt édes és savanyú vegyesen (Gála, Jonathan fajtacsoport és egyéb fajták).

A somgyümölcsöt már régebben előkészítettem és forralás után a pépet mélyhűtőben tároltam. A somgyümölcs húsa a mag eltávolítása után kásaszerű, ezért azt hígítani kell. Erre legalkalmasabb az almalével történő hígítás, mert annak íze semleges nem változtatja meg a som ízkarakterét. A gyümölcslé feldolgozása Magyaralmáson (aktuális elnevezés) történt a léalmát válogatás után mosták, a sompéppel együtt darálták, préselték , hőkezelték és csomagolták.

Ez volt az első próbálkozás, sikeresnek tekinthető, csak kisebb módosítást tervezek jövőre. Az íze, nagyon kellemes enyhén savas, jól kivehető a som íze is. A színén kellene még javítani. Az eredményként kapott gyümölcslé hozzáadott cukrot illetve tartósítószert nem tartalmaz, a tartósítás hőkezelést (80 Celsius fokon) jelentett. A kiszerelés 3, illetve 5 literes bag-in-box formában történt. Jövőre kisebb kiszerelést is tervezek (1 literes műanyak palack), de az itt és most nem volt lehetséges.