Elkezdődött a somszezon
Megkezdődött a somszezon, a szüret augusztus közepétől szeptember közepéig tart. Elsőként a sárga som érik, legkisebb szemű , de a legédesebb fajta, gyakorlatilag egy hét alatt leérik. A másik a két piros húsos somfajta, amelyből a bolgár fajta (Kazanlak) a korábbi, augusztus közepétől végéig érik, a másik az osztrák fajta (Jolico) augusztus végétől szeptember közepéig tart. A som folyton érő gyümölcs érettségét színe (bordó) , illetve a húspuhasága árulja el, az érett gyümölcsök lehullanak a földre kifeszített sűrű műanyag hálóra, ahonnan össze lehet szedni, guggolva. Így készül guggolós sompálinka!
A somnak van utóérése is gyenge piros színről kb. egy hét alatt érik bordóvá. Az érett gyümölcsöt lemosva, zúzzuk a képen látható géppel (két tárcsás, elektromos motorral meghajtott gép), amely a magot és a gyümölcshúst nagyjából szétválasztja. Nagyon nehéz művelet kézzel főzés után vagy mélyhűtés és főzés után megterhelő, fáradságos munkával. A leválasztott gyümölcshús forralható, keverhető más gyümölccsel (édes alma, őszibarack, szilvafajtákkal, egyéb gyümölcsökkel, pl. fügével), amelyek csökkentik a som fanyarságát.
Idén nagyon bőséges volt a somtermés, bár egyszer jégverés érte, de kibírta. Így az idén többféle termék készült belőle. Az első termékcsoport a lekvárok és jam-ek. Néhány ismerős kért friss gyümölcsöt friss fogyasztásra, néhányan lekvár készítésre. Néhány ismerősnek a géppel lefejtett pépből adtunk. Készült az idén édes nyári almával, szilvával vegyített lekvárfélék, két változatban cukorral és édesítőszerrel.
Idén készítünk először belőle ivólevet, a most lefejtett és felfőzött sompépet, mélyhűtőben tároljuk az almaszezon kezdetéig, amikor édes léalma levével készítjük el a a som-alma ivólevet. Ez egy hivatásos gyümölcslé készítő üzemben készül és többféle kiszerelést tervezzünk, 3 literes bag- in box, literes dobozos és félliteres üveges kiszerelést. A művelet várható időpontja szeptember közepe.