Készülnek az új termékek
A somot a begyűjtését követően osztályozni kellett: a legegészségesebbek befőtt, kisebb hibákkal lekvár, a túlérett és sérült szemek pedig cefre (pálinka) készítésre kerültek.
A somlekvár esetében kb. 30 kilogramm somból és 5 kilogramm golden almából (a som fanyar ízének csökkentése végett) készült a 16 kilogramm gyümölcsmassza. A somot és az almát jól megfőztük, a gyümölcshúst és a magot a centrifugális keverővel szétválasztottuk, majd cukor hozzáadásával tovább forraltunk. Végül 0,25-1,0 literes üvegekben szereltük ki.
Ezt követően szárazdunsztba helyeztük az üvegeket. Reméljük, tartós és finom lekvár lesz. Általában lekváros kenyérnek túl fanyar, de különböző süteményekben kiváló és jó ízű betét. A szomszédasszonyunk kooperációban készített körtével dúsított változatot is, amelyet cserélünk almával dúsítottal.
A cukros lekváralapanyagból készült a birssajthoz hasonló somsajt, a jégkocka készítő dobozban, később szárításra kerül vagy somos jégkása készül belőle. Az egészséges, ép és lédús szemekből készült a sombefőtt, amelynek mestere a feleségem volt. Készítettünk édes-savanyú verziót is, amelyet a római korban is késztettek a mérsékelt égövben, a savanyított olajbogyó kiváltására.
A harmadik termékkör a cefrekészítés, amelyből készül majd a finom sompálinka, amelyekkel eddig három díjat nyertünk: Gyula 2023, Aranyérem, Székesfehérvár, 2024, Aranyérem, és Platina díj (a legjobb nyolc pálinkának 800-ból). A tavalyi sompálinka hozzáadásával, idei friss sommal készül a somlikőr, most 4-6 hetes érlelési idejét tölti az üvegben. Megkóstoltam finom, de a cukorproblémáim miatt nem lehetek nagy fogyasztója.
Készül a sompépből aszalt somnyelv is, nassolás céljára. Van még néhány termékötlet a tarsolyban az idei termésből, de azokról majd később. A változatosság a somtermékek esetében is gyönyörködtet.