A húsos som technológiája

Telepítés

A húsos som telepítés térállása 3×3 méteres kézi szedés és sorközművelés esetén. A somfajták döntően önmeddőek, ezért porzófajta alkalmazása indokolt. A sorköz füvesítése ajánlott, így annak gyomtalanítása kézi vagy motoros kaszával biztosítható. A som termeszthető bokor vagy fás formában, az ültetvényem fás formában került eltelepítésre. A somfa metszés nem igényel, de évente tavasszal a száraz ágak, illetve a száradt hajtásvégek eltávolítása szükséges. A fák töve körül tányér (30-35 cm) kialakítása indokolt, így annak művelése kapával biztosítható. A som vadalanyokon, illetve somfák törzsén rendszeresen hajtások jelennek meg, amelyeket évente két alkalommal célszerű eltávolítani. A somültetvény széltől való védelme fontos, mert az erős szél felületileg károsíthatja a som bogyókat, így annak felhasználhatóságát rontja. A som alapesetben nem igényel öntözést, de tartós száraz nyári periódusokban a sombogyók egy részét elrúgja, illetve a bogyók elaprózódnak, illetve megfonnyadnak és lehullanak.

Az ültetvényen háromféle somfajtát telepítettem: Lutea, sárgasom, Kazanlak (bolgár) és Jolico (osztrák) piros húsos somfajták. Érési idők: Lutea augusztus végétől, Kazanlak szeptember elejétől, Jolico szeptember végétől érik, mindhárom fajta érése elhúzódó (2-3 hét). Cukortartalmuk 14-16 %.

Termesztéstechnológia

Virágzó somfa
Virágzó somfa (Saját fotó a somfarmról)

A somültetvény esetében, a talaj tápanyagtartalmától függően, rendszeres tápanyagutánpótlást igényel, amely biztosítható a tányérba kijuttatott érett komposzttal, műtrágyával (ősszel K-P, tavasszal N-K-P komplex). A húsos som esetében fontos ügyelni a mikroelem ellátásra, amely a műtrágyához kevert speciális mikroelem műtrágyával, vagy a levélre kijuttatott folyékony mikroelem trágyával oldható meg.

A som a növényi és állati kártevőknek ellenálló, eddigi kísérletekben, csak kedvezőtlen időjárási körülmények között, enyhe gombafertőzés jelentkezhet, így évente egy alkalommal gombaölő-szerrel indokolt permetezni. A növény levelét, hajtását, törzsét, illetve gyümölcsét állati kártevők nem szeretik, így nem károsítják, így rovarirtó szerek alkalmazása nem indokolt.

Betakarítás

Kazanlak piros húsos som termése
Kazanlak piros húsos som termése (Saját fotó a somfarmról)

A som betakarítása jelenleg kézi szedéssel végezhető. Az érési idő a fajtától függően augusztus és szeptember között van. A szedés megoldható kézzel vagy kézi rázással, az egész érésben lévő bogyók könnyen leválaszhatóak a fáról. Korai vagy közepes érési szakaszban, ha ilyen gyümölcsre van szükség, kizárólag a kézi szedés a megoldás. A som gyümölcse, ugyanazon fajta esetében is, folyamatosan érik, így legalább kétnaponkénti szedést igényel. Gyümölcs kézi rázás, illetve a lehulló érett gyümölcsök esetén a fasor két oldalára, a földbe rögzített hálóval biztosítható a gyors és higiénikus betakarítás. Mivel utóérő gyümölcs, így közepes érettségi szakaszban sérülésmentesen leszedhető és utóérlelhető, így egészséges gyümölcsök később jól feldolgozhatóak.