A húsos som technológiája
Telepítés
A húsos som telepítés térállása 3×3 méteres kézi szedés és sorközművelés esetén. A somfajták döntően önmeddőek, ezért porzófajta alkalmazása indokolt. A sorköz füvesítése ajánlott, így annak gyomtalanítása kézi vagy motoros kaszával biztosítható. A som termeszthető bokor vagy fás formában, az ültetvényem fás formában került eltelepítésre. A somfa metszés nem igényel, de évente tavasszal a száraz ágak, illetve a száradt hajtásvégek eltávolítása szükséges. A fák töve körül tányér (30-35 cm) kialakítása indokolt, így annak művelése kapával biztosítható. A som vadalanyokon, illetve somfák törzsén rendszeresen hajtások jelennek meg, amelyeket évente két alkalommal célszerű eltávolítani. A somültetvény széltől való védelme fontos, mert az erős szél felületileg károsíthatja a som bogyókat, így annak felhasználhatóságát rontja. A som alapesetben nem igényel öntözést, de tartós száraz nyári periódusokban a sombogyók egy részét elrúgja, illetve a bogyók elaprózódnak, illetve megfonnyadnak és lehullanak.
Az ültetvényen háromféle somfajtát telepítettem: Lutea, sárgasom, Kazanlak (bolgár) és Jolico (osztrák) piros húsos somfajták. Érési idők: Lutea augusztus végétől, Kazanlak szeptember elejétől, Jolico szeptember végétől érik, mindhárom fajta érése elhúzódó (2-3 hét). Cukortartalmuk 14-16 %.
Termesztéstechnológia
A somültetvény esetében, a talaj tápanyagtartalmától függően, rendszeres tápanyagutánpótlást igényel, amely biztosítható a tányérba kijuttatott érett komposzttal, műtrágyával (ősszel K-P, tavasszal N-K-P komplex). A húsos som esetében fontos ügyelni a mikroelem ellátásra, amely a műtrágyához kevert speciális mikroelem műtrágyával, vagy a levélre kijuttatott folyékony mikroelem trágyával oldható meg.
A som a növényi és állati kártevőknek ellenálló, eddigi kísérletekben, csak kedvezőtlen időjárási körülmények között, enyhe gombafertőzés jelentkezhet, így évente egy alkalommal gombaölő-szerrel indokolt permetezni. A növény levelét, hajtását, törzsét, illetve gyümölcsét állati kártevők nem szeretik, így nem károsítják, így rovarirtó szerek alkalmazása nem indokolt.
Betakarítás
A som betakarítása jelenleg kézi szedéssel végezhető. Az érési idő a fajtától függően augusztus és szeptember között van. A szedés megoldható kézzel vagy kézi rázással, az egész érésben lévő bogyók könnyen leválaszhatóak a fáról. Korai vagy közepes érési szakaszban, ha ilyen gyümölcsre van szükség, kizárólag a kézi szedés a megoldás. A som gyümölcse, ugyanazon fajta esetében is, folyamatosan érik, így legalább kétnaponkénti szedést igényel. Gyümölcs kézi rázás, illetve a lehulló érett gyümölcsök esetén a fasor két oldalára, a földbe rögzített hálóval biztosítható a gyors és higiénikus betakarítás. Mivel utóérő gyümölcs, így közepes érettségi szakaszban sérülésmentesen leszedhető és utóérlelhető, így egészséges gyümölcsök később jól feldolgozhatóak.