Somlikőr
Hozzávalók: egy kilogramm érett som, 20 dkg cukor, szesz, vaníliapor, málna, áfonya vagy feketeribiszke lé.
A jól érett, töppedt somgyümölcsöt jól összetörjük, majd a cukrot hozzáadjuk, jól elkeverjük. A gyümölcspépet üvegbe töltjük, kb. háromnegyed részéig, majd lezárjuk. Két hetet állni hagyjuk, majd azt leszűrjük, a levet használjuk a likőr készítéséhez. Az alapléhez 2,5 deciliter cukorszörpöt (vagy izo-cukrot), 3 deciliter szeszt, fél csomag vaníliaport. A színének javításához 1,5 deciliter málna, feketeribiszke vagy áfonya levet adhatunk. A likőr alaplevet két hétig állni hagyjuk, majd finom szűrön átszűrjük. A nyert somlikőrt célszerű néhány hónapig érlelni.