Sombefőtt, somkompót cukorral

Hozzávalók: húsos som, kristálycukor, citrom vagy borkősav.

A közepesen érett somot válogassuk ki, a szárat, a levet és egyéb idegen anyagokat távolítsuk el. A kiválogatott húsos somot folyóvízben jól mossuk meg, majd szűrőtálon jól lecsepegtetjük. Ezt követően cukorból és citrom vagy borkősavból (1-2 gramm) készítsünk felöntő levet, amelyet forraljuk fel, majd a sommal szorosan megtöltött üvegekbe töltsük (kb. háromnegyed részig). Ezt követően nedvesen dunsztoljuk, azaz egy lábosba, alján elhelyezett törlőruhára állítjuk az üvegeket, majd meleg vízzel feltöltve (az üvegek nem teljes magasságába). Majd a szirupot öntsük rá, hogy a somot teljesen elfedje, kb. 30 percig forraljuk, míg a szirup el nem kezd gyöngyözni. Ezt követően az üvegeket záró lapkákkal le kell zárni. A tüzet lekapcsolva az üvegeket kihűlésig a vízben hagyni, majd kivéve letisztítani és ellenőrizni.