Kökénypálinka

Hozzávalók: kökény, cukor, víz és adalékanyagok (enzimek).

Érett, egészséges, töppedt kökényből készülhet. Az összegyűjtött előválogatott kökény szárát eltávolítjuk, illetve alaposan megmossuk. Szárítás után magozógéppel a gyümölcshúst és a magot szétválasztjuk, a mag egyharmadát a cefréhez adjuk. 100 liter cefréhez 2 kilogramm cukrot vagy 2 kilogramm mézet adhatunk. A gyümölcs jobb feltárásához pektin, szénhidrát és cellulóz bontó enzimeket célszerű adni. Az erjedés megindításához fajélesztőt használjunk, a magas cserzőanyag- tartalmú gyümölcsökhöz (pl. kökény) az UNIFERM CM fajélesztő ajánlható. A cefre erjedése során a levegőtől el kell zárni, viszont a szén-dioxid eltávolításához kotyogót célszerű alkalmazni. Nagyobb mennyiségű cefre esetén a mustgázra ügyelni kell. A cefre elkészülte után, minél előbb célszerű azt kifőzetni.