Kökénybefőtt cukorral
Hozzávalók: 4 kg dércsípte vagy mélyhűtött kökény, 2 kg cukor, 2 liter víz.
A 4 kg kiválogatott leszárazott kökényt alaposan megmossuk, majd vizet lecsurgatjuk. A 2 kg vizet és 2 kg cukrot a tűzre feltesszük és szirupot készítünk belőle, a forrásban lévő léhez hozzáadjuk a kökénygyümölcsöt. 5-10 perces közepes tűzön való főzés után, kihűlésig egyben hagyjuk. A kökénygyümölcsöt a léből kivéve a kigőzölt (100 Celsius fokon, 15 percig) üvegekbe rakjuk. A kihűlt szörpöt még egyszer felforralva a gyümölcsre öntjük tartósítószert (szalicilt) adunk hozzá, majd lezárjuk. A megtöltött üvegeket 80 Celsius fokon, 25 percig hőkezeljük, kihűlés után hűvös helyen tároljuk. Kalóriatartalma magas, 9280 kilokalória.