Pikáns kökény cukorral
Hozzávalók: 1,5 kg kökény, 30 dkg cukor, fél liter almaecet, 2 dl víz, 25 dkg méz, 1 fahéj, 5 szegfűszeg.
A kökénygyümölcs szárát eltávolítjuk, majd hideg vízben alaposan lemossuk. A kökényt megszárítjuk, majd 12 órára a mélyhűtőben lefagyasztjuk, hogy savassága és fanyar íze csökkenjen. Az előírt cukormennyiséget zománcos edénybe karamellizáljuk, majd ecettel és vízzel felöntjük a cukor felolvadásáig melegítjük. A főzethez hozzá adjuk a kökényt, a mézet és a fűszereket, majd rövid ideig forraljuk. Ezt követően sterilizált (100 Celsius fokon, 15 percig) üvegekbe töltjük, majd azokat lezárjuk, hűvös helyen tároljuk. Energiatartalma: 258,5 kcal/100 ml.