Húsos som köményes lében
Hozzávalók: közepesen érett húsos som, kristálycukor, konyhasó, 20%-os ecet, konyhasó és víz.
A húsos som gyümölcsöt válogassuk szét, a gyümölcsszárat és leveleket távolítsuk el. Az alaplevet 1 liter vízből, 0,75 deciliter 20 %-os ecetből, másfél evőkanál cukorból és másfél evőkanál sóból készítsük el, majd forraljuk fel. A forrásban lévő vízbe csírátlanítási céllal 4-5 percig helyezzük bele a sombogyókat. Ezt követően a kigőzölt üvegekbe helyezzük, amelyhez 6-7 szem egész köményt tegyünk (3 deciliterre számolva) és 24 óráig dunsztoljuk. Ajánlott kis üvegbe tölteni, hogy rövid időn belül elfogyjon. A megkezdett üveget fogyasztásig célszerű hűtőben tárolni, mivel a som nem tartalmaz tartósítószert.