Gyümölcsteák
Hozzávalók: rügy, virág, termés (nyersen, aszalva), levél és kéreg. Készíthető somból és kökényből is.
Teakészítés módja: A növény részeiből szárítmányt készítünk napon, sütőben vagy szárítógépben, alacsony hőfokon. A rügyet, illetve virágot tavasszal szedjük, a kérget a sarjhajtásokból készíthetünk. A szárítmányok esetében a keverésnél az eltérő hatásokat figyelembe kell venni, mert erősítik vagy gyengítik hatásukat.
A kökény virágából vagy szárított gyümölcséből készült tea hashajtó és vizelethajtó hatású. A szárított levélből, illetve hajtásból készült tea vérzésgátló, ínyek kezelésére használatos, gargalizálás formájában torok és mandulabetegségek kezelésére használható. A kökény szárított és őrölt kérgéből készült tea idegnyugtató hatású.
A teakészítés folyamata: egy evőkanálnyi szárítmányt 2 deciliter forrásban lévő vízzel leforrázzuk, a főzetet 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta két-háromszori fogyasztása ajánlott. A teafogyasztás nem helyettesíti a szükséges gyógyszeres kezelést. Adott betegség esetén a teafogyasztásáról konzultálni kell a szakorvossal.