Kinyílt a somültetvény

Március 1. Tavaszelő hava – Kinyílt a somültetvény. Mutatja a tavasz közeledtét és fák magabiztosságát, hogy az idén is megküzdenek a rájuk váró nehézségekkel. 2013 őszen ültettük az unokatestvérekkel együtt. Három fajta került az ültetvénybe: két piros som és egy fajta sárga som. A piros som fajták a bolgár Kazanlak és az osztrák Jolico, valamint a sárga som fajta a Lutea.

A somot dogwood-nak vagy ördögfának is nevezik, mert amilyen korán virágzik , olyan későn terem (augusztus-szeptember). Sok mindent kibírtak; a korai tavaszi fagyokat (mínusz 3-5 Celsius), tavaszi havakat, szelet és aszályt. Mindent kibírtak csupán 5 pusztult ki eddig 150 fából. Sajnos az erős bakonyi széltől sokat szenvednek, a fák nem függőlegesen, hanem megdőlve állnak. A tavalyi év volt a legrosszabb, annak ellenére, hogy szépen kötött tavasszal, 4-5 fa kivételével mindegyikről lefonnyadt a gyümölcs, a több mint másfél hónapos aszály miatt.

A tavalyi ősz és tél sok csapadékot hozott , amely pótolta a vizet a talajban, jól kötött, mint látszik sok virágja van. Reméljük, hogy jó és sikeres év lesz. A bogyója érési szakaszonként más-más színű a rózsaszíntől a bordóig. Az érési ideje elhúzódik a két fajta együttes érési ideje meghaladja az egy hónapot. Érési sorrend sárga som augusztus eleje, Kazanlak augusztus vége, Jolico október közepe, erősen szakaszosan érik. Érett gyümölcs cukortartalma meghaladhatja a 15 %-ot.

Üdvözli a tavaszt, az az újjászületést és a reményt. Bízzunk az idei évben és a jövőben egyaránt!