Az utolsó szüret 2022-ben

Megtörtént az 2022. év utolsó szüretje, a naspolya- és a csipkebogyó-szüret, amely a körülményekhez képest kedvező lett. Az esztendő viszont nagyon egyedire sikerült, ilyen hosszú, tartós aszályra én nem emlékszem. A meteorológusok szerint Magyarországon 120 éve, Európában közel 500 éve nem volt ilyen méretű szárazság (akkor mi az oka klímaváltozásnak?). A szülőhazám földje nagyon kötött, agyagos és kavicsos, tartós aszály esetén a talaj megrepedezik, mint ahogy az idén is történt. A fákat rendszeresen kellett öntözni, hogy a termést megóvjam, illetve a fák ne száradjanak ki.

A füge, mint mediterrán gyümölcs, illetve a szőlő (mély gyökérzet) nagyon jó termést hozott. A kajszibarack, szilva, a cseresznye és a kökény közepes (kis méretű termés, alacsony létartalom) termést biztosított. A legnagyobb probléma a somterméssel volt, mert a három fajta (Kazanlak, Jolico, és sárga som) közül egyik sem volt képes kinevelni a termését. Tavasszal közepesen kötött (a februári végi virágzás idején lévő fagyos hajnalok miatt) a som, de azt sem volt képes kinevelni, illetve a termést megérlelni, az szinte 100%-ban megaszalódott és lehullott a fáról. Csak 4-5 fa volt, amely ugyan kevés termést, de megérlelt. Ezek lehetnek a szárazságtűrő klónok, de az ültetvény erre való lecserélése nagyon költséges és időigényes folyamat lenne, ezért ezt elvetettem.

Attól féltem, hogy a termés pusztulása mellett a fák is kiszáradnak, ezért többször slaggal és a gyűjtött esővízzel megöntöztem. Így egyetlen som- vagy más fa sem száradt ki. A másik veszély az volt, hogy az aszály idején (augusztusban) van a gyümölcsfákon a termésdifferenciálódás, vagyis a termőrügyek kialakulása, amely a jövő évi termés alapja . Szerencsére ezt a veszély is jól kivédtük, hála az őszi bőséges csapadéknak, szépen látszanak termőrügyek minden fán, így optimistán és bizakodóan nézünk a jövő elé.