Aranyérmes lett a sompálinka!

Mai nap délutánján átvettük a gyulai Brillante Nemzetközi Pálinka és Párlatverseny aranyérmét az 2021. évi sompálinkáért. Ez volt a második somcefre készítésem és főzetesem. Köszönöm mindenkinek a segítséget, elsősorban feleségemnek , aki a termesztésben és cefrekészítésben segített. Köszönöm az iszkaszentgyörgyi KERESZTESvíz és Pálinkafőző közreműködést a lepárlás minőségi elvégzését. Köszönőm a som vizsgálatát a SZIE Kertészeti Intézetének és pálinka előzetes bírálatát.

A pálinkaversenyre 1180 nevezés érkezett, 170 a környező országokból. Készült is egy Kárpát-medence pálinkája. Minden pálinkát négy bíráló értékelt, amelyből kettő gyorsbíráló volt , akik a hibák (illat és aroma) alapján zártak ki , illetve engedtek tovább mintákat. A két részletes bíráló illat és aroma, valamint összhatás alapján értékelte azokat, csak azok lehetettek díjazottak, akik esetében a bírálók véleménye egyforma volt. A bírálat véletlen, vakbírálat volt, csak a gyümölcs faját, esetleg fajtáját ismerték a bírálok, a kódszámmal ellátott minták esetében. A bírálok a magyar kereskedelmi pálinkafőzők mesterei voltak, 28 fő, így a szakértelmükhöz nem fért kétség. A pálinkákat 10 szempont alapján pontozták, összesen 100 pontos rendszerben. Az érmeket pontszám alapján ítélték oda, a 89-100 pont közöttiék lettek aranyérmesek. Volt hat gyümölcskategória, melyek közül a som a bogyós- és vadgyümölcs kategóriában versenyzett. Sompálinka az enyémen kívül nem szerepelt. Magam is egy kicsit meglepődtem az eredményen, bár az általam szervezett élőbírálaton biztató eredmény született.

A gyulai pálinkafesztivál és verseny a legnagyobb, 2000 óta kerül megrendezésre, ez volt a 23. a sorban. A legnépszerűbb gyümölcsök a barack és a szilva, de jelentős a meggy, az alma és a körte. A vadontermők közül a málna, a szeder, kökény, berkenye és som szerepel. A sompálinka a ritka pálinkák közül való, csupán néhány száz liter párlat készül belőle évente, a som lehet vadon termett, illetve nemesített, házi som. A versenybizottság nem tudott rendszeres sompálinka versenyzőről, akivel eszmét cserélhettem volna.

A som vadon termő változatának egyes termőtájai a következők: Ormánság, Felső-Tisza vidéke, Drávaszög, Sió mente, Gödöllői dombság. Sok település és régió a somról kapta a nevét, szülőfalumban Somosmál határrész őrzi a hagyományokat. Régen fontos szerszámalapanyag volt, ma a fája védett, de gyümölcse gyűjthető. De ez nagyon macerás, mert az érési idő hosszú, közel egy hónap, folyamatos gyűjtést igényel (hálóra rázva, vagy a földről összeszedve). A házi som esetében ez könnyebben megoldható, mert a fák alá kifeszített műanyag hálóra hullik, és onnan könnyebben összegyűjthető.

Átnéztem az internetet , hogy hány hivatalos pálinkafőző kínál sompálinkát, amelyből hatot találtam, az italvadászportálon 178 pálinkából csak egy volt sompálinka. Összességében nagyon ritka pálinkafajta, amelyet ára is tükröz, a szeszadót és ÁFÁ-t is tartalmazó árak 30-40 ezer forint/liter között alakultnak, általában 40-44 alkoholfok esetében. Az én sompálinkám 48 szeszfokos, illetve aranyérmes, így ez a felár is hozzájönne, de természetesen én nem árulom, egyrészt ez külön adózást igényelne, másrészt a mennyisége is erősen korlátozott. Ez hobbi és magánélvezet céljából csinálom, ezek szerint elfogadható formában. Ha valaki szintén készít sompálinkát, szívesen várom eszmecserére.