Húsos som cukor nélkül, édesítőszerrel.

Hozzávalók: som, édesítőszer (eritrit vagy egyéb édesítő), kevés citromlé.

A teljes érésben lévő, vagy utóérlelt somot kimagozzuk (kézzel vagy magozógéppel), majd az édesítőszert hozzáadjuk a cukrot (a som cukortartalmától, illetve a saját egyéni ízléstől függően), illetve kevés citromlevet (barnulás ellen). Majd egy rövid időre (kb. 30 percre) hűtőbe tesszük. A nyert masszát kb. 20 percig főzzük, amíg kellő sűrűségű nem lesz. Ezt követően felgőzölt, csírátlanított üvegbe rakjuk. Célszerű kis méretű üveget használni, mert tartósítószer nélkül készült. Az üvegbe történt töltést követően 24 órára száraz dunsztba helyezzük. Az üvegeket célszerű hűvös, száraz helyen vagy a hűtőben tárolni, hogy romlását elkerüljük.