Aszalt, szárított növényi részek
Hozzávalók: a virág és friss hajtás tavasszal gyűjthető, termés nyárvégén és ősszel (töppedt és túlérett, már aszalódásnak indult gyümölcs), levél (már színes) és kéreg gyűjtése ősszel ajánlott. Készíthető somból és kökényből is.
Az összegyűjtött növényi részeket válogatjuk, az idegen anyagokat, illetve beteg részeket eltávolítjuk, azt vízzel megtisztítjuk, illetve megszárítjuk. A szárítás történhet napon, sütőben vagy szárítószekrényben. A szárítás, aszalás során alacsony hőmérsékleten, 40-60 Celsius fokon, lassan célszerű végezni. A napon történő szárítás során ügyelni kell a külső szennyeződések elkerülésére. A gyümölcs szárítására túlérett, már aszalódásnak indultak bogyók alkalmasak.
A gyümölcs előszárítását (félig aszalt) követően, célszerű a magokat eltávolítani, mert a teljesen megaszalt gyümölcs esetén ezek eltávolítása nehéz. Az aszalt gyümölcsöt vagy növényi részeket száraz lezárt üveg vagy műanyag tégelyben célszerű tárolni, rendszeresen levegőztetni.
Az aszalt somgyümölcs használható ágyas pálinka készítésére, tea alapanyagaként, gyümölcsleveshez, friss fogyasztásra.