Gyümölcslé, gyümölcsvelő és gyümölcsnektár

Hozzávalók: som vagy kökény, cukor vagy méz, illetve édesítőszer.

A gyümölcslé jól érett nyers vagy hűtéssel tartósított gyümölcsből vagy vegyes gyümölcsből (som/kökény, alma vagy kék szőlő, illetve egyéb gyümölcs) készül, a felhasznált gyümölcsökre jellemző színük, illatuk és ízük van. A jól érett bogyókat leszedjük válogatjuk, tisztítjuk, megmossuk és szárítjuk. A száraz bogyót magtalanító berendezéssel két részre bontjuk, gyümölcshúsra és magra. A gyümölcshúst préseljük, gyümölcslére és törkölyre bontjuk (utóbbi törkölypálinka készítéséhez felhasználható). A gyümölcslevek dúsíthatók vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A savas íz korrigálására korlátozott arányú (20%) cukor adható hozzá.

A gyümölcsvelő érett nyers vagy hűtéssel tartósított somból/kökényből vagy vegyes gyümölcsből (som/kökény, alma vagy kékszőlő, illetve egyéb gyümölcs) készül, a felhasznált gyümölcsökre jellemző színük, illatuk és ízük van. A gyümölcsvelő a gyümölcs levét, illetve a rostos gyümölcshúst egyaránt tartalmazza. Az előkészített gyümölcsöt magtalanító berendezéssel kimagozzuk, majd a gyümölcskeverővel homogenizáljuk.

A gyümölcsnektár érett nyers vagy hűtéssel tartósított somból/kökényből vagy vegyes gyümölcsből (som/kökény, alma vagy kékszőlő, illetve egyéb gyümölcs) készül, a felhasznált gyümölcsökre jellemző színük, illatuk és ízük van. A gyümölcsnektár víz , cukor és/vagy méz hozzáadásával készül, amely aránya a végtermék maximum 20 %-a. A cukor vagy méz helyettesíthető az élelmiszere feldolgozásánál engedélyezett édesítőszerek felhasználásával is.

A gyümölcslé, gyümölcsvelő és nektár tartósítására engedélyezett tartósítószerek használhatóak fel. Kisebb mennyiségben hűtőben vagy mélyhűtőben tárolhatóak.