Gyümölcsecet

Hozzávalók: érett gyümölcs, kevés cukor vagy méz, illetve víz. Készíthető húsos somból és kökényből is.

A hulladék, de nem penészes gyümölcsből (túlérett, aszalt, sérült, hibás alakú) készíthető a húsos som- vagy kökényecet. Először kiválogatjuk a gyümölcsöt, a szárat és az idegen anyagokat eltávolítjuk, majd jól megmossuk. A bogyókat összetörjük, majd a gyümölcs cukortartalmától függően, literenként 2-3 kanál cukrot adunk hozzá, felforralt, majd lehűtött, langyos vizet adunk hozzá. A cukortartalomtól függően más lesz az ecet erőssége. A lé erjedése gyorsan megindul, amelyet tisztulásig hagyni kell.

Az ecet elkészülte után sűrű szűrön le kell szűrni, üvegekbe kiszerelni. A vadgyümölcs ecetet érlelni ajánlatos, vagy üvegballonban vagy tölgyfa hordóban. Kisüveges kiszerelés ajánlott, hogy rövid időn belül felhasználásra kerüljön. A kiszerelt gyümölcsecetet hűvös helyen ajánlott tárolni.