Főzött lekvár cukorral, tartósítószer nélkül

Hozzávalók: 1 kg gyümölcshöz egy kg cukor. Elkészíthető somból vagy kökényből is.

A bogyókat leszedjük, válogatjuk és a kocsányokat eltávolítjuk. Az így előkészített gyümölcsöt tiszta edénybe vagy lekvárfőző berendezésbe helyezzük, annyi vízzel feltöltjük, amely elfedi a gyümölcsöt, majd addig főzzük, amíg a gyümölcs húsa felreped. Kihűlés után átpasszírozzuk, passzírozóval vagy magtalanító berendezéssel kimagozzuk, majd egy kilogramm gyümölcshöz egy kilogramm cukrot adagolunk, lassú tűzön, állandó kavarás mellett főzzük. A megfelelő lekvár állag esetén a főzést befejezzük, gyenge tűzön hagyva, a kigőzölt, csírátlanított üvegekbe töltjük. A töltés után a lekvár tetejére egy-két csepp pálinkát cseppentünk. A szorosan lezárt üvegeket 24 óráig száraz dunsztba rakjuk.