Elkészült a Farm első fügepálinkája

Elkészült a Somfarm történetében az első fügepálinka. Három fügefa (kettő fajta) van a kertben, ebből kettő a ház árnyékában és rendkívül jól teljesítenek.

A elmúlt 5 évből egyszer fagyott el, utána két évig takartam, de a múlt évben szabadon is jól kötött. Az aszály ellenére sok termést hozott kb. 100 kilogrammot. Négy kötés volt rajta, ha nem jönnek korai fagyok, akkor az utolsó is be fog érni. Az első kötés gyümölcsmérete volt a legnagyobb, de annak cukortartalma alacsonyabb volt. A későbbi kötések kisebbek voltak, de a termés több volt, illetve a cukorfok is magasabb lett.

Sikerült egy kisfőzésre való mennyiséget összegyűjteni, cefrét készíteni és kifőzetni. Nagyon kellemes aromája és íze van, érlelve jó pálinka lesz belőle. Úgy tűnik, hogy sikeres fügetermesztés is tanúsítja a klímaváltozást, én időben elkezdtem alkalmazkodni hozzá. Így most már sompálinka mellett fügepálinka is, sikeredett, ezt követőn jön majd a kökénypálinka. Természetesen lekvár is, tiszta és vegyes (kökény és füge) lekvár is készült, azok is nagyon finomak.