Készül az ízletes kökénylekvár

A Somfarm másik fontos gyümölcse a kökény, amelyet Újfehértón Kárpát-medencei klónokból szelektáltak. Már régen voltak ismereteim a nemesített, Miroblán szilvába oltott kökényről, de a fajták elismerése elhúzódott, így csak 2016- került forgalomba. Az első évben előrerendeltem egy csemeteiskolában a K-4 és K-5 fajtákat. Sajnos már kevés helyem maradt így csak 25 fát ültettem.

Minden évben megmutatta magát néhány szem terméssel, viszont tavaly a virágja lefagyott. Idén szépen kötött , viszont rájött a aszály. Nagyon küzdött de két hete elkezdett lefonnyadni, ezért úgy döntöttem., hogy leszedem. Sajnos a meteorológia nem biztatott semmi jóval, ezért féltem , hogy leszárad a termés. Szakirodalom szerint ezeknél a fajtáknál nem kell bevárni az első fagyokat. De a mostani termés is kicsit kényszerérett lett és kemény, levesessége minimális volt. Ezt úgy oldottam meg, hogy egy hétig fagyasztóban tároltam így kiengedés után felpuhult.

Így a hétvégén lekvárfőzés volt, amelybe a szomszédasszony is besegített, Hibácska Ilona (ő is szőlőhegyi bennszülött) és nagy tudója a főzésnek (befőzésnek) és sütésnek. Nagyon gyakran élvezzük tevékenysége ízletes eredményeit. A képeken a kökényfa (tüskétlen) és befőzés fázisai láthatóak. Mostani első kísérletnél is kiderült (lehet, hogy kényszerérés miatt), hogy a gyümölcs és belőle készített lekvár is eléggé fanyar ízű.

Most a szilvával (sárga fosóka) diabetikus, illetve körtével cukros kökénylekvár készült. Egy kisebb mennyiség félre lett téve a mélyhűtőbe. Azzal megvárjuk a füge második érési hullámát és kökény és füge kombinációs lekvár is készül. Az első tapasztalatokat majd később kívánjuk használni, illetve a termékválasztékot bővíteni , befőtt, aszalvány, pálinka, bor, ecet.

Ha valaki a kökény hasznos tulajdonságairól, technológiájáról többet szeretne tudni, annak javaslom, hogy olvassa el a honlapról hivatkozott cikkeket.